Velikonoční odpoledne
  • 09.03.2024
  • 14:00
  • Ivančice, Zemědělská 2
Informace


přijďte se podívat a vyzkoušet si tradiční lidová řemesla s malérečkami kraslic, perníkářkou, řezbářem nebo v dílničkách SVČ

nejen velikonoční občerstvení zajištěno

video pozvánka ZDE

50 Kč

vstup z Padochovské ulice

Kdo nám představí tradiční řemesla? A co uvidíme a budeme si moci koupit?

Marcela Hrabovská

Od dětství se paní Hrabovská z Želešic na Brněnsku věnovala zdobení kraslic především voskovou reliéfní technikou. Svůj koníček přeměnila v zaměstnání v roce 1991, kdy se vyráběním a prodejem nejen kraslic začala plně živit. Od roku 2016 paní Hrabovská pracuje jako dobrovolník Etnografického ústavu Moravského zemského muzea v Brně. Po zkušenostech, které nabrala od kolegyň, se kterými se pravidelně setkávala na trzích, paní Hrabovská prohloubila své dovednosti v oblasti zdobení vajec slaměnou intarzií a začala se této technice věnovat na plno. Za zdobení slaměnou intarzií získala titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje. Na akci Velikonoční odpoledne pro celou rodinu si můžete v dílničce paní Hrabovské vyzkoušet právě techniku zdobení slámou. 

videoukázky zdobení:

Zdobení kraslic slámou (Kraslice 2016) / Easter Eggs Decorated with Straw - YouTube

Easter eggs decorated with straw - Marcela Hrabovska - Czech Cookbook (youtube.com)

Kraslice zdobené slámou (Kraslice 2023) (youtube.com)

Marcela Hrabovská, kraslice zdobené slaměnou intarzií, MTRV 2019 (youtube.com)

Slaměné kraslice (youtube.com)

Stanislav Hrabovský

Spolu se svou ženou nás navštíví také dřevořezbář Stanislav Hrabovský. Pan Hrabovský se věnuje především tvorbě tradičních dřevěných betlémů v adventním čase. Pro nás si ovšem připravil dřevořezbářskou dílničku s velikonoční tematikou a vyzkoušet si tak budete moci výrobu například dřevěného beránka nebo dalších zvířátek spojených s velikonočními svátky.

Marie Čiháková + Šárka Hrabalová

S výrobou a zdobením kraslic začala paní Čiháková jako dítě po boku své babičky. S postupem času získávala paní Čiháková vlastní styl zdobení a začala se prezentovat na řemeslných trzích s tradičními Blatnickými batikovanými kraslicemi. Za svoje kraslice byla paní Čiháková oceněna hned dvěma tituly, a to: Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje z roku 2014 a tradiční výrobek Slovácka z roku 2021. V dílničce paní Čihákové si budete moci vyzkoušet zdobení kraslic tradiční blatnickou batikou.

Spolu s paní Marií Čihákovou na trhy jezdí také její dcera Šárka Hrabalová, která nám představí své perníčky s motivy pro každou věkovou skupinu.

videoukázky zdobení:

Krásu z Blatnice zná celý svět | Stream

Zdeňka Margoldová

Zdobení kraslic se v rodině paní Margoldové předává už přes tři generace. Paní Margoldová sama s úsměvem říká, že dříve ji vyrábění kraslic nebavilo, dnes ale zdobí a prodává na tisíce originálních kraslic nejen u nás, ale také v zahraničí. Za svoji práci byla paní Margoldová v minulém roce oceněna cenou MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Jihomoravského kraje. Technika typická pro borkovanské kraslice, které paní Margoldová vyrábí, je vyškrabování barevně lakovaných vajíček. I tuto techniku si budete moci na Velikonočním odpoledni pro celou rodinu vyzkoušet, a to pod odborným dohledem paní Zdeňky Margoldové. 

videoukázky zdobení:

Borkovanské kraslice - jak to děláme (youtube.com)

(9) Videoportál | Facebook

Jaké to bylo


Tvořivé odpoledne pro děti i dospělé

Připravit se na nadcházející svátky jara měli možnost návštěvníci Velikonočního odpoledne pro celou rodinu v sobotu 9. března. V sále na Horizontu měli své výrobky vystaveny malérečky, řezbář i perníkářka. Návštěvníci si zde mohli vyzkoušet tradiční lidová řemesla pod odborným vedením. Jednoduchou formou zdobili kraslice pomocí slámy či rozpuštěné křídy nebo si také zkoušeli opracovat předpřipravené malé dřevěné výřezky beránků, koníků a dalších zvířátek. Je zřejmé, že nic z toho není jednoduché, chce to patřičný um a trpělivost. Přesto vznikaly krásné práce, ze kterých měli tvůrci radost.

Zájemci měli navíc možnost vytvořit si v dílničce SVČ Ivančice vlastní dekorace a výzdobu na Velikonoce. Děti ale i dospělí tvořili například drátěné zajíčky, z květináčků beránky, z kartonu, jutového provázku a tematických ozdob závěs na dveře, z polystyrenových tvarů vznikaly nabarvením nebo omotáváním provázku zajíčci a barvami na textil zdobené plátěné tašky. 

Akce byla zaměřena na Velikonoce a dny těmto svátkům předcházející. Připravili jsme si proto malý fotokoutek, ukázku výzdoby stolu s kraslicemi, pomlázkami i hrkačkami a také Velikonoční kvíz. Se zájmem se do něj zapojili nejen děti, ale také dospělí, odměnou jim pak byla malá odměna v podobě formiček na těsto, které byly vytvořeny v naší 3D tiskárně.

I připravené občerstvení pro návštěvníky této akce bylo laděno „velikonočně“. Mimo jiné si mohli zakoupit linecká velikonoční vajíčka nebo ochutnat sladkého pečeného beránka.

Děkujeme řemeslníkům, kteří byli ochotni se s námi podělit se svojí tvorbou i vám návštěvníkům, a jsme rádi, jestli jste si společné odpoledne užili příjemně.

 

 

 

 

Fotogalerie


Fotogalerie

Akce, tábory, soutěže, turnaje a další

Navštívit

Videogalerie

Akce, tábory, soutěže, turnaje a další

Navštívit